Dag 13, 17/09: Lake Louise

The Invasion

[ 140km – 2u30 nonstop ]

Het plan vandaag was om zo vroeg mogelijk naar Moraine Lake te rijden om daar na zonsopgang rond te wandelen. In 2013 ben ik hier ook geweest rond de middag, maar dan was het hier al heel druk. Toen waren we een van de laatsten die nog langs de weg op 1km van de overvolle parking mochten parkeren voor de weg werd afgesloten.

Vandaag is het echter heel bewolkt & regenachtig, dus dat motiveerde niet echt om al vroeg op pad te gaan. Voor mooi ochtendlicht op het meer moeten we het in ieder geval niet doen. Uiteindelijk vertrekken we pas rond 10u00 om al heel snel toch in de file te staan op de weg richting Lake Louise & Moraine Lake… De weg richting Moraine Lake is opnieuw afgesloten en ook op de weg naar Lake Louise staat er een 2km lange file, wat wil zeggen dat de parking daar ook overvol staat… En dat op een natte, koude, septemberochtend; wat moet het hier in de zomer wel niet zijn? Ik schuif nog even aan, maar besef al rap dat heel dit circus echt wel nog lang kan duren, dus ik keer om. Misschien vanavond nog eens proberen.

Op naar Yoho National Park dan maar, waar we eerst bij de Lower en Upper Spiral Tunnel viewpoints stoppen. Hier maakt de Canadian Pacific Railway 2 lussen over zichzelf. Bij de Lower Tunnel is er niet veel te zien, maar bij de Upper Spiral Tunnel horen we in de verte een trein aankomen, dus we blijven hier een een tijdje wachten. Met vlotjes boven de 100 wagons in een bergachtig landschap gaat die natuurlijk niet snel vooruit; pas na een kwartier verschijnt hij.

img_3375

img_3383

img_1948

Iets verderop staan we nog even stil omdat er weer 2 sukkelaars voorop rijden die het niet konden laten heel hun appartement mee te sleuren en *oops* bijna niet kunnen draaien op de haarspeldbochten richting Takakkaw Falls. Tjah…

img_1951

Takakkaw Falls is de 2e hoogste waterval in West-Canada. Inmiddels is het +- 12u. We wandelen hier tot aan de voet en terug. Het is niet zo ver, maar we “verliezen” wel redelijk wat tijd met fotograferen. In 2013 had ik hier geen statief mee wegens toch geen tijd; we reden toen immers 160km meer dan vandaag.

img_1967

img_1976-bewerkt

img_3404

img_1988-bewerkt

img_1991-bewerkt

img_1996-bewerkt-2

img_3428

img_2007-bewerkt

img_3433-2

img_2019-bewerkt

Daarna keren we terug richting de Trans-Canada Highway.

img_2062-bewerkt

img_2048

img_2078

img_2090

Na nog een paar lange fotostops langs de weg is het uiteindelijk al 14u45. We rijden verder naar Emerald Lake. Ook hier is het enorm druk. In 2013 hadden we het hier nagenoeg voor onszelf, rond 18u, bij +- 20°C. Nu is het nat & koud en toch staat de parking overvol. Hele bussen Aziaten worden er gelost. Het voelt bijna aan alsof we in China op reis zijn…. We hebben ook nog niet gegeten en hebben ook niets bij omdat ik graag in het Window at Cilantro restaurant had gegeten hier aan de oever van dit meer, helaas is het afgehuurd voor een trouwfeest. Een kleine kiosk vlakbij blijkt dan weer quasi uitverkocht te zijn. Dat, gecombineerd met de regen en de met hun minimum 2 zwiepende selfie sticks per gezin onophoudelijk kwebbelende Chinezen (zwijg dan toch en geniet gewoon?) en ik verlies mijn geduld. Ik had hier graag een eind rond het meer gewandeld, maar ik heb er helemaal geen zin meer in. De sereniteit die ik hier de vorige keer ervaren heb, is nergens te bespeuren. Je kan hier wel een kano huren om de Chinese invasie te ontvluchten en had het goed weer geweest, dan stond dit ook op de planning…
Voor de foto’s moet ik het ook niet doen; ik raad mama aan om bij thuiskomst gewoon maar eens naar die van 2013 te kijken… Fuck it, terug naar de auto en ons broodje opeten…

img_2100

img_3439

img_3449

img_3452

img_3455-bewerkt

img_2122

Lake Louise laten we voor wat het is, hier ben ik in 2013 reeds geweest bij veel aangenamer weer. We rijden terug naar ons hotel voor een kleine siësta en gaan uiteindelijk om 18u toch nog eens naar Moraine Lake gaan kijken.
De weg is terug open en de parking staat maar halfvol meer. We wandelen eerste de korte & steile Rockpile Trail voor een overzicht op het meer.

img_3458

img_3461

img_2129-bewerkt-2

Daarna wandelen we nog even langs de oever, maar niet heel ver meer. Een paar long exposure foto’s verder en het wordt gauw donker.

img_2156-hdr

Inmiddels is het 19u30 en rijden we nog zo’n half uurtje terug naar ons hotel. We gaan opnieuw eten in het Mountain Restaurant want het was hier gisteren ook lekker.

(Het reisverslag van 2013 over deze regio kan je hier vinden:)

Hotel: Mountaineer Lodge

6 thoughts on “Dag 13, 17/09: Lake Louise

 1. Patat schreef:

  Zeer interessante blog die ik al een tijdje volg, omdat wij volgend jaar een gelijkaardige trip plannen richting West-Canada. Even een vraagje, maar eigenlijk over totaal iets anders: welke fotocamera gebruik je? Op de foto zie ik tevens dat je jouw statief en camera aan jouw rugzak kan hangen. Welke rugzak is dit, of heb je dit zelf creatief opgelost?

  • Q-BiC schreef:

   Camera’s zijn een Canon 650D & 1000D. Als lenzen gebruikte ik dit jaar een Canon 15-85, Sigma 10-20 en af en toe de Canon 70-200 f/4.

   De rugzak was ook nieuw dit jaar; dit is een F-stop Guru, Kijk eens op http://fstopgear.com/ . Ze hebben er in alle maten. Ze zijn wel niet goedkoop, zeker niet omdat je er ook nog een uitneembare “ICU” bij moet kopen om je cameramateriaal in te stoppen. Ik heb de medium slope ICU; groter past niet in dit type. Ze zijn wel heel degelijk, zitten goed en hebben veel extra vakjes & lusjes om zaken aan te hangen en als je de ICU eruit laat, heb je ook een “gewone” rugzak in huis voor andere activiteiten. Het statief zou je standaard opzij kunnen hangen, maar ik had die liever centraal, dus heb er zogenaamde “gatekeeper straps” bijgekocht om die aan de voorzijde vast te klemmen.

   Groeten en veel voorbereidingsplezier!
   Stijn

 2. Carine schreef:

  1 woord….WAW… prachtige foto’s Stijn!!

 3. ruud2004 schreef:

  Mooie reis hebben jullie gemaakt, blog leest lekker weg met bijzonder mooie foto’s. In juni gaan wij ook deze kant op (beginnen in Vancouver) en heb al veel info uit jullie blog gehaald. Jammer om te lezen dat ook hier de Chinezen met busladingen tegelijk worden gedropt. Als ik het zo lees zullen we er voor Lake Louise vroeg bij moeten zijn. Ik hoop dat het in juni meevalt. We moeten ook niet te lang wachten met het vastleggen van accommodaties denk ik. We willen daar langs het meer hiken en dan verder omhoog.

  • Q-BiC schreef:

   Een voordeel bij die Chinese busladingen, is dat ze nooit heel ver wandelen, dus als je daar langs Lake Louise omhoog wil, zal het wel (relatief) rustig zijn, maar langs de oever was het in 2013 (toen ook september) héél druk. Probeer er in ieder geval vroeg bij te zijn zodat je vlot parking vindt.
   Nee, als je in de parken wil overnachten kan je beter van zodra je kan, boeken, als je tenminste nog wat keuze wil hebben uit de meer betaalbare accommodaties. In Lake Louise bv is er ook niet zo heel veel keuze. Veel voorbereidingsplezier! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s