Dag 10, 14/09: Jasper

Ms. Moose

[ 120km – 3u nonstop ]

Nog voor het ontbijt op onze kamer rijden we naar Pyramid Lake niet zo ver van onze bungalow. Mijn hoop was om daar de zonsopgang mee te maken, maar daarvoor was het gisterenavond toch wat te laat… Eerst stoppen we nog bij Patricia Lake.

img_0492

img_3032

img_3033

Terwijl ik m’n foto’s daar afrond, passeert er een bus of 2 richting Pyramid Lake, waar wij dus ook naartoe gaan. Lap… Allesbehalve idyllisch daar dus…
Gelukkig is iedereen vrij snel terug ingescheept en hebben we het kleine Pyramid Island daarna nog grotendeels voor onszelf.

img_0497

img_0502

img_0505

img_3092

Rond 11u zijn we dan terug aan onze Cavell Suite waar we nog iets simpels binnen werken uit onze frigobox. Old Fort Point stond oorspronkelijk op het programma, maar na de drukke & lange dag gisteren hebben we niet veel zin om veel te wandelen vandaag. We vertrekken dus rustig naar Lake Beauvert en wandelen er een kort stukje langs de oever. Ondertussen is het 12u30.

img_3095

img_0514

Daarna gaat het verder richting de Maligne Lake Road, maar als we op de Yellowhead Highway zitten, ziet mama nog een wapiti langs de Athabasca River. Het blijken er zelfs meerdere te zijn, maar je kan hier niet zomaar stoppen (stoppen op de pechstrook als je geen pech hebt, is illegaal), dus ik sla af van zodra ik kan, dat blijkt bij de Pine Bungalows te zijn en daar kan je tussen de bungalows tot dichtbij de rivier rijden. Daar heb ik nog net tijd de telelens op de camera te schroeven en er een tweetal vast te leggen.

img_0526

We rijden nog langs Medicine Lake dat aan het zuidelijke einde al quasi droog staat. Het is ons al vaak opgevallen dat de herfst dit jaar al heel vroeg z’n intrede heeft gemaakt in deze regio, niet alleen omwille van de opvallend koudere temperaturen vergeleken met m’n bezoek in september 2013, niet alleen omwille van de sneeuwbuien van een paar dagen geleden, maar ook omwille van de bomen die duidelijk nu al beginnen te verkleuren. Dat was in 2013 nog absoluut niet het geval. En dit nu al opgedroogde meer is nog zo’n teken.

img_3129

img_3124

Rond 14u30 komen we aan bij de overvolle parking van Maligne Lake. Langs de oever van het meer gaat mama eerst en vooral een 2e keer tegen de vlakte en dan gaan we in de cafetaria iets eten om daarna de tickets op te halen voor de boottocht die ik voor 16u gereserveerd heb. (Er waren 2 dagen geleden trouwens nog net 2 plaatsjes vrij, maar ik wou niet eerder boeken om de weersomstandigheden af te kunnen wachten). Ik heb dit uur uitgekozen omdat de zon dan als iets lager staat, wat altijd mooi is voor fotografie, en omdat je in de late namiddag Spirit Island, waar we naartoe varen, minder tegen licht moet fotograferen vergeleken met eerder op de dag (en dit is de laatste tour die je kan boeken). (Je kan de stand van de zon & maan voor om het even welke plaats & tijdstip op aarde opzoeken met The Photographer’s Ephemeris, bijvoorbeeld voor hier & nu: http://app.photoephemeris.com/?ll=52.643083,-117.492176&center=52.6810,-117.5180&dt=20160914163000-0600&z=11&spn=0.36,0.81 )

Spijtig genoeg begint er natuurlijk net meer bewolking op te zetten, dus qua foto’s kan ik eigenlijk beter die van 2013 gaan hergebruiken…

img_0542

img_0571

img_0630

img_0646

img_0672

img_0697

img_0718

Stipt om 17u30 meren we terug aan.

img_0826

img_0818

img_0770

Op de weg terug naar Jasper zien we plots een hoop auto’s in de berm staan; meestal betekent dit dat er iets van wildlife te zien is, dus ik parkeer ook. Ik zie niets, maar de meeste mensen, een stuk of 10, lopen het bos in. Ik gooi het over een andere boeg en loop verder langs de weg om aan de andere kant van een beekje door de struiken en een heuvel op te lopen in de hoop meer te zien dan de anderen. We zijn hier maar met 2. Het blijkt om een moose-koppel te gaan (in het Nederlands eland genoemd). De stier zit echter te verscholen achter het groen om er een duidelijke foto van te kunnen maken.

img_0864

img_0858

img_0881

Uiteindelijk loop ik toch nog eens naar waar de rest van de toeristen staan en ik verschiet mij een bult als ik daar plots over de schouder van mijn voorganger kijk. We staan misschien op amper 10 meter van die “bull moose”, veel dichter dan ik wou, veel dichter dan iemand zou moeten willen. Echt onverstandig. Ik wandel dus in een wijde boog naar de zijkant, weg van de toeristen (met kinderen n.b.) en weg van dat dier, tot bij een professionele cameraman die daar stond opgesteld. Hij knikte nog afkeurend naar de toeristen aan de overkant en fluisterde nog tegen hen dat ze veel te dicht stonden en dat hij nooit z’n kinderen zo dicht zou brengen…

img_0885

img_0889

Ondertussen is het al 18u45 dus we rijden verder over de Maligne Lake Road naar de noordkant van Medicine Lake.

img_3135

img_3184

Bij Medicine Lake valt het me op dat hier bosbranden moeten gewoed hebben en als ik de beelden vergelijk met die van 2013 (
http://qbic.smugmug.com/Travel/Canada-USA-2013/Day-01-10/i-c5kd5xD/A ), klopt dat ook.

De laatste stop vandaag is de Maligne Lookout terwijl de zon ondergaat.

img_0913

Omdat het al laat is en we moe zijn, gaan we gewoon in een “Kentucky Fried Pizza Chicken Hut” combo-tent wat gaan halen om in de bungalow op te eten.

Op de toegangsweg naar de Patricia Lake Bungalows zien we trouwens onze 2e zwarte beer van de reis, maar het is inmiddels bijna pikdonker (20u45), dus foto’s heb ik niet. Hebben we morgen misschien opnieuw geluk?

(De reisverslagen uit 2013 over Jasper National Park kan je hier vinden:)

Hotel: Patricia Lake Bungalows

3 thoughts on “Dag 10, 14/09: Jasper

 1. Pa schreef:

  Mooi, mooi, mooi!
  I have a dream: ooit ga ik ook eens naar de Rockies.

 2. mrvanilla schreef:

  Mooie blog! Kleine correctie: Een elk is niet de europese naam voor moose, dat is eland. Elk is een andere naam voor wapiti :).

  • Q-BiC schreef:

   Ik had het nochtans speciaal opgezocht :p maar je hebt deels gelijk, in het Nederlands is een moose een eland, echter wordt “elk” volgens wikipedia wel gewoon in de UK gebruikt voor de Amerikaanse “moose”. De Amerikaanse “elk” is dan weer hetzelfde als een wapiti…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s