Dag 5, 09/09: Libby => Many Glacier

Chilly on the willy

[315km – 4u45 nonstop]

De temperatuur vandaag is een pak lager dan gisteren. We vertrekken rond 8u en rijden het eerste uur nog door soms zeer dichte mist.

img_8178

Onderweg strekken we nog even onze benen bij Thompson Chain of Lakes voor we verder rijden richting Kalispell waar we onze eerste glimp opvingen van de Rocky Mountains waar we de komende 9 dagen in zullen rondcrossen.

img_8194
img_2610
img_8228

Rond 11u rijden we Glacier National Park binnen en stoppen we aan de oever van Lake McDonald.

img_8236
img_8239

Hier rijden we de Going to the Sun Road op, een bochtige en vaak smalle bergpas doorheen het park. Elk jaar wordt de grootste moeite ondernomen om de weg sneeuwvrij te maken. Geen kleine opgave, aangezien bijvoorbeeld op de Logan Pass, het hoogste punt met 2026m, er tot 24m sneeuw kan liggen… De weg is enkel open vanaf juni/juli tot september/oktober afhankelijk van de weersomstandigheden. (Hier zie je de mensen & machines aan het werk om de weg eerder dit jaar sneeuwvrij te krijgen.)

We stoppen ook even bij de Lake McDonald lodge voor een korte fotostop.

img_8266

Rond 12u30 doen we de korte Trail of the Cedars wandeling en eten daarna ons broodje, het is inmiddels ongeveer 13u30, maar eerst zien we nog onze eerste zwarte beer! Die hangt rustig in een struik besjes te eten vlakbij de weg, maar hij wil z’n gezicht niet tonen, en blijft verscholen achter de takken.

img_2621

img_8278
img_8284
img_8297

Vanaf nu begint de weg omhoog te klimmen en wordt het kouder en winderiger; uiteindelijk zelfs zo winderig dat ik maar met moeite m’n camera nog stil kan houden terwijl ik foto’s maak… De donkerdere bergwanden en de heldere wolken maken fotograferen sowieso al een uitdaging. 90% van de foto’s schiet ik dan ook met exposure bracketing. De geheugenkaart vult zich dus 3x zo snel. (Het samenvoegen van deze foto’s (en van andere panorama’s) zal sowieso pas voor thuis zijn.)

img_8338

img_8378

img_8428

img_2634

img_8465

img_8482

Rond 15u00 komen we aan bij de Logan Pass, maar het is er immens druk en we moeten meerdere rondjes op de parking rijden voor we een plaats vinden. We kleden ons zeer warm aan; 5 laagjes om precies te zijn, want het is ijskoud en de wind waait loeihard. Echt het tegenovergestelde van m’n bezoek aan dit park in 2013 waar ik met 1 à 2 laagjes wel voldoende had…

We doen de Hidden Lake Overlook trail, zo’n 4.5km heen en terug, met een (voor onze conditie) vervelende geleidelijke klim in het eerste deel. Ondanks de flashbacks aan de temperaturen en die vervelende snijdende wind die we in 2014 in Ijsland 2 weken lang hebben moeten verbijten, is dit wel een heel mooie wandeling. In principe kan je hier ook wildlife zoals berggeiten zien, maar er is niets te bespeuren. Ze zitten waarschijnlijk veilig uit de wind. Enkel dwaze toeristen zijn dom genoeg om nu op een bergpas te gaan wandelen…

img_8531

img_8528

img_8615

img_8635

img_8638

Rond 17u15 zitten we terug in de auto met de verwarming op maximum. Ik rij nog even terug naar het Oberlin Bend viewpoint dat we daarnet gemist hebben en daarna gaat het quasi non-stop naar de uitgang van het park om iets verderop terug het park binnen te rijden richting Many Glacier. De wind is ook hier enorm snijdend en we moeten de deur van de auto goed vasthouden als we die openen of het scharnier zou gaan overplooien… Foto’s zijn allemaal tegenlicht, dus heel veel stoppen we niet meer.

img_8748

img_2653

img_2656

We gaan inchecken in het primitieve Swiftcurrent Motor Inn. Bij het restaurant vlakbij staat er een kleine wachtrij waar we geen geduld voor hebben, dus we rijden even terug naar de Ptarmigan Dining Room in het Many Glacier Hotel. Daar is het ook 10 minuutjes wachten, maar hier is het tenminste het wachten waard… We moeten ons alletwee echter forceren om nog wakker te blijven en pas om 22u30 zijn we terug op de kamer.

(Het reisverslag uit 2013 over Glacier National Park kan je hier vinden.)

Hotel: Swiftcurrent Motor Inn & Cabins

One thought on “Dag 5, 09/09: Libby => Many Glacier

  1. leukermet2 schreef:

    mooie foto’s, en dan bedoel ik vooral deze foto met boomwortels die zich vasthechten aan hun bodem, de ontwortelde, gesneuvelde en omgevallen boom en die ene boom die zich recht houdt – toont sprekend de Darwinse theorie over de natuurlijke selectie als beslissende invloed op de evolutie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s