Dag 11, 02/08: Egilsstadir => Laugar

Route:  300km

We vertrekken naar het noordoosten van Ijsland vandaag. We rijden door een dor en verlaten landschap

IMG_0166 IMG_1526

en slaan af op Route 864 naar de oostkant van Dettifoss in Vatnajökull National Park, een onverharde weg naar de krachtigste waterval van Europa, 30km verderop. Naar het schijnt zouden hier mooiere zichten zijn dan aan de westkant, gaat de nevel van de waterval meestal de andere kant op en kan je van hier naar de Selfoss waterval wandelen, wat mooier zou zijn dan diezelfde wandeling langs de westkant… Morgen zijn we van plan de westkant te bezoeken. Het is 12u ondertussen.

IMG_0169

Helaas moet er tegenlicht gefotografeerd worden. We zien inderdaad de spray van de waterval volledig naar de westkant drijven, maar toch denk ik dat daar iets mooiere views moeten geweest zijn omdat we nu tegenlicht en langs de waterval kijken, in plaats van er recht op. De westkant ziet er dan weer duidelijk veel toeristischer uit; je kan die kant immers bereiken via een verharde baan. Zij die onlangs Prometheus gezien hebben, zullen deze waterval misschien herkennen uit de openingsscene van die film.

IMG_0178 IMG_1541 IMG_0200 IMG_0205 IMG_1583 IMG_1594

Van hier wandelen we verder richting Selfoss via een enorm oneffen pad. Het is maar 1.4km verder stroomopwaarts, maar het duurt langer dan verwacht, ook aangezien ik voorzichtig probeer te zijn met m’n cameramateriaal. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik tegen de vlakte ga en m’n broek scheur enzo

Selfoss is heel wat minder hoog, maar strekt zich wel 100m breed uit. We staan hier wel terug recht in de nevel en ondertussen begint het nog wat te regenen, dus m’n lensfilter kuisen is weer letterlijk dweilen met de kraan open.

IMG_1612 IMG_1620-bewerkt

Om 14u15 houden we het voor bekeken en gaat het richting parking, terug naar de ring road, afslag Krafla, waar de grootste geothermische elektriciteitscentrale van Ijsland staat. 16u15.

IMG_0276 IMG_0279

We rijden de Viti krater omhoog, het is enorm koud en er  staat weeral een enorme wind. (Ook te zien aan de stoompluimen van de geothermische centrales…)

IMG_0294 IMG_0298 IMG_0302

IMG_1668

Hoewel we wel “op schema” zitten, nodigt die ijskoude temperatuur niet uit om naar onze volgende stop te wandelen, Leirhnjúkur, een fumarole/solfatare veld. We besluiten gewoon naar de volgende stop, Hverir, te rijden, die zowat in dezelfde categorie ligt maar waar je niet zo ver moet wandelen…

IMG_1689 IMG_0344 IMG_0357

Als we de Námaskard bergpas oversteken, zien we voor ons het Mývatn meer met o.a. de Hverfjall explosiekrater die we morgen willen beklimmen.

IMG_1715 IMG_0362

We stoppen nog even bij de kleine Bjarnarflag elektriciteitscentrale en het felblauwe meer.

IMG_0367 IMG_0374

Ondertussen is het 18u30 en moeten we keuzes maken. Onze energie geraakt wat op en de koude is niet bepaald uitnodigend om nog veel te doen. Morgen passeren we Lake Mývatn sowieso ook nog eens. We besluiten in Reykjahlid nog wat blýlaust te tanken en we rijden door naar de pseudokraters bij Skútustadagigar, maar die stellen eigenlijk niet zo veel voor en het is er ook om te bevriezen.

IMG_1724 IMG_1727

Na een paar minuten gaan we dan ook gewoon gaan eten in het restaurant van Hotel Gigur vlakbij en rijden dan door naar Laugar. Ons hotel is eigenlijk een omgebouwd internaat, iets wat wel vaker gebeurt in Ijsland. De kamers zijn tijdens de zomer de slaapkamers van de studenten en het volgens de website “cozy restaurant” is eigenlijk gewoon de refter van de school 🙂 …

Het weer: overwegend zonnig, maar veel te f****ng koud rond Lake Mývatn.

Hotel: Fosshotel Laugar

One thought on “Dag 11, 02/08: Egilsstadir => Laugar

  1. Carine Declercq schreef:

    Amai …als ooit es onze album af zal zijn.:)
    … dat wordt een prachtig exemplaar. en nu ist officieel ….’k ga nog es terug !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s