Dag 3, 25/07: Stykkisholmur => Patreksfjördur

Route:  225km

Vandaag nemen we de ferry naar Brjánslaekur in de Westfjorden van Ijsland, die vertrekt om 9u. De auto’s worden met ingeklapte spiegels op amper millimeters van elkaar geparkeerd. Het weer is erbarmelijk. Het regent en we hebben 0.0 zicht op de Breidafjördur Bay. Ik typ dan maar het blog van dag 1 en 2 en selecteer al een paar foto’s.

Halverwege meert de ferry aan bij Flatey, een piepklein, bewoond, autovrij eilandje.

Baldur Ferry to the Westfjords

Een Brits/Ijslandse vrouw komt bij iedereen op de ferry langs om te vragen of ze niet naar Ísafjördur gaan en kan meeliften. Ze wil namelijk richting Hornstrandir, een totaal onherbergzaam gebied in het uiterste noorden van Ijsland. Helaas, Ísafjördur is bij ons pas voor morgen. Da’s iets dat we trouwens vaak zien in Ijsland: lifters (en fietsers). Ge moet maar goesting hebben, bij quasi vriestemperaturen…

De overzet zou 3u duren en rond 11u20 bestellen we al een vroege lunch bij de cafetaria aan boord, omdat er in de haven waar we zullen aanmeren, niets is. Het wordt 11u30, 11u40, mensen beginnen zich precies klaar te maken, zijn we er nu al? Onze bestelling wordt maar niet afgeroepen. We zien de eerste fjorden al redelijk dichtbij voorbijglijden… Blijken ze onze bestelling gewoon vergeten te zijn… Dan maar ons geld terug gevraagd, want we begonnen ondertussen zelfs al aan te meren, 15min vroeger dan voorzien.

Hongerig rijden we dan maar riching Raudisandur, maar er liggen nog genoeg snickers, cola, pretzels, pringels, hnetuvínarbraud, möffins, kósí, salta nötter, enzeuveurt in den auto.

Westfjords

Westfjords

Patreksfjördur, Westfjords

We stoppen o.a. bij Gardar, het oudste stalen schip in Ijsland.

Gardar ship, Westfjords

Gardar ship, Westfjords

Het is bijna 14u. Vanaf hier wordt de weg onverhard en slingert hij een bergpas over.

Raudasandsvegur, Westfjords

Raudasandsvegur, Westfjords

Een pot koffie en een stuk chocoladetaart in het café’tje bij Raudisandur later, steken we terug de bergpas over. We rijden plots het wolkendek binnen, en al even plots er terug uit.

Raudasandsvegur, Westfjords

Raudasandsvegur back towards Patreksfjördur, Westfjords

Sheep along Raudasandsvegur, Westfjords

Op naar Látrabjarg, het meest westelijke punt van Europa (en dan negeren we de Azoren even) en de grootste vogelklif in Ijsland. 14km lang en 441m hoog. De weg is redelijk goed begaanbaar. De maximaal toegelaten snelheid van 80km/u op onverharde wegen, is vaak gewoon haalbaar, al regent het af en toe en zijn er soms diepe potholes in de weg. Onze spierwitte Suzuki begint stilletjes aan een kleurtje te krijgen.

Route 612 along Patreksfjördur towards Látrabjarg, Westfjords

Patreksfjördur towards Látrabjarg, Westfjords

Zeer koud (onderhemd, tshirt, fleece 1, fleece 2, regenvest + handschoenen; en dan ging het nèt). Maar wat een uitzicht, wat een kliffen. Hier zit het vol met puffins of papegaaiduikers. Echt bang van mensen zijn ze niet.

Puffins, Látrabjarg, Westfjords

Puffins, Látrabjarg, Westfjords

Puffins, Látrabjarg, Westfjords

Látrabjarg, Westfjords

Het is ondertussen 18u en we moeten nog een heel eind terugrijden.

Route 612 along Patreksfjördur, Westfjords

Route 612 along Patreksfjördur, Westfjords

Om 19u20 passeren we opnieuw Gardar; hier rijden we eindelijk terug op het asfalt en ongeveer een uur later tanken we terug wat blylaust en checken we in in Patreksfjördur. Terug een Fosshotel en opnieuw zeer mooie kamers. We eten in het restaurant van het hotel. Duur, zoals álles in Ijsland, dus op de prijs letten we niet echt, anders kan je evengoed op water & brood gaan overleven; en zelfs dat zal duur zijn, maar fantastisch lamsvlees en heerlijke skyr mouse, prachtig gepresenteerd. We moeten er echter wel extreem lang op wachten waardoor we alsnog pas laat in ons bed zitten…

Het weer: +-10°C en van alles……..

Hotel: Fosshotel Westfjords

9 thoughts on “Dag 3, 25/07: Stykkisholmur => Patreksfjördur

 1. Tante Nadine schreef:

  hallo Stijn en Carine, blij weer eens iets van jullie te lezen … ’t is daar precies wel verschrikkelijk koud hé… maar hetgene dat je daar te zien krijgt, maakt wel veel goed, denk ik hé. groetjes!!

 2. Lieve DR schreef:

  Hey, toch beetje jaloers… ‘k wil al zolang de papegaaiduikers fotograferen, ook in Schotland waren ze er niet… Groetjes hou jullie goed.

 3. Brecht schreef:

  Lijkt mij echt een zotte reis daar! Buiten het weer dan maar das ook typisch Ijsland zeker. ik wil die papegaaiduikers ook wel eens zien! geniet er daar nog volop van.. en ge kunt misschien eens een omgekeerde regendans proberen doen.

 4. sabine schreef:

  zo schoon dat dat daar is zeg! pure natuur! geniet er nog van !

 5. Annemie schreef:

  Mooi da dat daar is … en rustig … Ik word helemaal zen door naar die schitterende foto’s te kijken.

 6. William schreef:

  Schuene, schuene, schuene. ‘k Ben un beetze jaloes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s