Dag 2, 24/07: Reykjavik => Stykkisholmur

Route:  340km

Dag 2. Een dag met redelijk wat tegenslagen eigenlijk…. Ik word wakker met een verkoudheid en zelfs een licht grieperig gevoel; iets wat ik al een paar dagen heb voelen opborrelen… Ik geraak dus maar moeilijk uit m’n bed, waardoor we, na ons ontbijt in het hotel, naar aloude gewoonte, weer later dan voorzien vertrekken… (En sowieso verloopt alles op de eerste dag meestal wat stroever… Bagage herverdelen enzo, nog wat wennen aan de auto, etc.)

Een paar maand geleden probeerde ik bij Snjófell een snowmobile tocht bovenop de Snaefellsnesjökull vulkaan & gletsjer te reserveren voor vandaag. Ik kreeg echter een kort & onvolledig antwoord terug, “dat ik dat een dag voordien best nog eens vroeg.” Eergisteren dus nog eens een mailtje gestuurd. Geen antwoord. Woensdag, geen antwoord. Vandaag, nog geen antwoord… We besluiten gewoon te vertrekken en als we daar nog op tijd zouden aankomen, het gewoon eens te vragen of we nog meekunnen.

Vandaag bezoeken we dus het Snaefellsnes schiereiland . We verlaten Reykjavik richting Borgarnes waar we in de Bónus supermarkt die net open gaat (om 11u, jawel, openingsuren tijdens de week van 11 tot 18u. Welcome to Iceland… :)) onze eerste inkopen doen voor de komende dagen. De kar gaat vol water & cola en vooral veel calorierijke snacks om de honger onderweg te stillen.

Near Akranes

Een half uurtje na Borgarnes slaan we af richting de Gerduberg basalt rotsen. Het wordt maar een korte stop want het begint te regenen.

Gerduberg basalt columns, Snaefellsnes

Nog wat verder wandelen we wat rond bij het Búdakirkja in Búdir.

Búdakirkja in Búdir, Snaefellsnes

Lava rocks near Búdir, Snaefellsnes

Onderweg naar Arnarstapi parkeren we ons bij de Raudfeldsgja Gorge. Een kloof in een rotswand waar een beekje door stroomt. Je kan een zeer kort stukje via enkele rotsblokken door het beekje wandelen tot in een mooie nis. Met aangepast schoeisel zou je nog verder kunnen gaan.

Raudfeldsgjá gorge, Snaefellsnes

Raudfeldsgjá gorge, Snaefellsnes

Ondertussen is het al vlotjes 15u gepasseerd, te laat om nog aan een snowmobile tocht deel te nemen. Uiteindelijk vind ik het toch geen groot gemis: ik voel me nog steeds ziek, het is slecht weer, het zicht is bovenop de gletsjer ongetwijfeld onbestaand, met 25.000 ISK of 160€ per persoon ook niet gratis, en we zijn toch sowieso te laat… Volgende week is er nog een kans voor een snowmobile tocht, dus we zien dan wel.

Omdat het al zo laat is en er eigenlijk nog redelijk wat op het menu staat vandaag, twijfelen we of we nog wel de F570 oprijden richting Snaefellsjökull (dit is dus zo’n F-road waar ik het gisteren over had). We besluiten dan maar enkele stops over te slaan, want ik wil eigenlijk wel graag eens naar boven rijden. En wat een verstandige beslissing was dat…

F570 across Snaefellsnesjökull, Snaefellsnes

F570 across Snaefellsnesjökull, Snaefellsnes

F570 across Snaefellsnesjökull, Snaefellsnes

F570 across Snaefellsnesjökull, Snaefellsnes

F570 across Snaefellsnesjökull, Snaefellsnes

Helaas krijg ik hier nog een tegenslag te verwerken omdat m’n nieuwe zonnebril op de grond valt en al direct een put heeft redelijk centraal in m’n gezichtsveld. Great!!! 2e keer dat ik een nieuwe zonnebril op de allereerste dag van een rondreis op de grond laat vallen met krassen tot gevolg…

We besluiten eerst vaart te maken en vooral op de terugweg te stoppen voor foto’s. We rijden recht de wolken binnen en kunnen helaas de gletsjer niet echt zien liggen.

Op de terugweg hang ik de Gopro aan de ruit. Uiteraard komt uitgerekend nu dichte mist opzetten én merk ik beneden dat de lens weer lekker gecondenseerd was geraakt. Joy! Vrij waardeloze beelden dus, maar neem het van me aan, de rit was absoluut te moeite en duurt eigenlijk maar een klein halfuurtje inclusief fotostops.

We slaan enkele zaken over en rijden rechtstreeks door naar Djúpalónssandur, waar het terug begint te regenen.

Djúpalónssandur, Snaefellsnes

Djúpalónssandur, Snaefellsnes

Djúpalónssandur, Snaefellsnes

De Hólahólar krater waar we in kunnen rijden, stelt niet zoveel voor en de Saxholl krater slaan we over. Die vereist een steile klim, maar daar voel ik me te mottig voor. Het koude, natte, winderige weer nodigt sowieso niet echt uit om lang buiten rond te lopen…

Snaefellsnes

Het weer blijft regenachtig en zwaar bewolkt, dus we rijden rechtstreeks door naar Stykkisholmur. We willen graag nog voor het kantoor sluit om 20u onze ferry-tickets voor morgen oppikken.

Ook maken we hier onze eerste tankbeurt. Er is keuze tussen “Dísil”, “Vélaolía Litud Dieselolía” en “95 Blýlaust”… We gaan voor blylaust….

Op ons hotel valt opnieuw niets aan te merken. Modern en proper, maar wel (zoals vaak op Ijsland) kleine kamertjes. Het eten in het hotelrestaurant is een aanrader.

Het weer: voormiddag overwegend bewolkt, 15°C. Namiddag zwaarbewolkt, buien, 10°C.

Hotel: Hotel Stykkisholmur

2 thoughts on “Dag 2, 24/07: Reykjavik => Stykkisholmur

  1. Ellen schreef:

    Die namen van die steden alleen al, zowel schrijven als uitspreken zou voor mij een probleem zijn. :p Prachtige foto’s btw!

  2. Tante Nadine schreef:

    het weer valt precies een beetje tegen, maar de foto’s zijn des te mooier !! geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s