Dag 16, 29/07: Monument Valley => Durango

Route: 410km – 7u00 nonstop

We lopen al direct 1u achter op schema. Het is pas 10u30 als we na het ontbijt gaan tanken en via US-163 uit Monument Valley wegrijden naar het noorden.  Bij mile-marker 13 stoppen we voor het iconische uitzicht op Monument Valley. Tussen de voorbijrazende auto’s door gaan we midden op de weg staan voor de nodige foto’s. Dit punt heb ik in 2010 moeten missen omwille van een gekantelde truck en een wegomlegging van een half uur over stoffige, rode gravelwegen…

Monument Valley, Utah

We rijden door Mexican Hat, een plaats genoemd naar een rots die er een beetje uitziet als een sombrero. Kort erna slaan we af op UT-261. Goosenecks State Park ligt hier vlakbij maar we slaan het over omdat ik hier in 2010 ook al ben geweest en liever opnieuw naar de Moki Dugway & Muley Point verderop wil gaan.

De Moki Dugway is een onverhard maar goed onderhouden stuk van UT-261 die via een hoop haarspeldbochten 335 meter omhoog klimt naar het Cedar Mesa plateau op ongeveer 2km hoogte. Het uitzicht onderweg is prachtig, met Valley of the Gods, een soort mini Monument Valley onder ons. Ook Monument Valley zelf, 32km verderop, is nog te zien.

Valley of the Gods from Moki Dugway, UtahMoki Dugway, UtahMoki Dugway, UtahMoki Dugway up Cedar Mesa, Utah

Eenmaal boven slaan we linksaf op nog een onverharde weg (lichtjes slechtere staat dan de Moki Dugway zelf) en rijden nog een tiental minuten naar Muley Point. Het zicht is hier nog mooier en op 1 bezoeker na die in zijn auto is blijven zitten, zijn we hier helemaal alleen. We zien hier ook de canyon (die verderop Goosenecks State Park vormt) die de San Juan River (een zijrivier van de Colorado rivier) onder ons uitslijpt.

Muley Point, UtahMonument Valley 20 miles away, from Muley Point, UtahMonument Valley & San Juan Canyon from Muley Point, UtahMuley Point, UtahMuley Point, Utah

Ondertussen is het al 12u gepasseerd en willen we naar Mesa Verde National Park rijden, 3u verderop, in Colorado. Dit park draait rond de prehistorische woningen van de Anasazi of Oude Pueblovolkeren. In totaal zouden hier 4000 archeologische sites zijn. Vooral de “cliff dwellings”, rotswoningen, spreken het meest tot de verbeelding.

Voor we de sites bereiken, stoppen we langs de kronkelende toegangsweg onder andere bij de Park Point Fire Lookout, op 2613 meter het hoogste punt in het park waar je een 360° uitzicht op de omgeving hebt. Deze lookout wordt nog actief gebruikt om bosbranden in de wijde omgeving op te sporen en te melden.

Park Point, Mesa Verde National Park, Colorado

We kunnen ook nog net Shiprock zien (New Mexico, 75km hiervandaan), een 483 meter hoog overblijfsel van de kraterpijp van een vulkaan die nu volledig is weggeërodeerd.

Shiprock 45 miles away in New Mexico, from Park Point, Mesa Verde National Park, Colorado

Verder stoppen we nog bij het Visitor Center, maar we zijn nogal suf van de warmte. Zeker 35° is het hier in dit park.

Je kan door een aantal cliff dwellings wandelen, maar die zijn meestal in groep onder begeleiding en je moet vooraf tickets aanvragen. Dit zijn we niet van plan, want ons bezoek aan Mesa Verde is vrij kort. Het park bestaat uit 2 delen, Chapin Mesa & Wetherill Mesa, elk met een doodlopende weg. We beperken ons tot de Chapin Mesa en stoppen bij de diverse viewpoints op de cliff dwellings. Hoewel het wel een uniek park is, zijn we er niet direct laaiend enthousiast over. Komt waarschijnlijk wel door de warmte.

Cliff Palace, Mesa Verde National Park, ColoradoCliff Palace, Mesa Verde National Park, Colorado

Cliff Palace, Mesa Verde National Park, Colorado

Om 17u30 houden we het voor bekeken en vertrekken we richting Durango, nog anderhalf uur rijden vanuit Chapin Mesa, waar we nog iets gaan eten bij Denny’s.

Hotel: Comfort Inn & Suites

2 thoughts on “Dag 16, 29/07: Monument Valley => Durango

  1. William DE RUYCK schreef:

    WOW!!!!!!!

  2. Nadine Declercq schreef:

    Prachtig, die soort “rotswoningen”.
    Inderdaad, echt wel “Wow”
    groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s